Radnički

Mačevalački klub. Club scherma. Cercle d' Escrime. Фехтовальный клуб. Club de Esgrima. Fechtklub. Fencing club.

Zašto mačevanje?

Kada razmišljate koji novi sport da probate ili tražite sport za svoje dete, uvek se nameće isto pitanje: Zašto baš ovaj? Evo nekoliko dobrih razloga da izaberete mačevanje.

Mačevanje nije sport koji a priori koristi Darvinovu teoriju o ,,prirodnoj selekciji” među potencijalnim polaznicima na osnovu njihovih karakteristika. Za razliku od velike većine drugih sportova, nije moguće definisati idealni tip konstitucije jednog mačevaoca.

Za pobedu će im biti potrebna kombinacija mnogih varijabli: fleksibilnost gimnastičara, koordinacija oko-ruka, izdržljivost maratonca ali i um šahiste (da bi se razumeli potezi protivnika) i stav poker igrača (finte na pisti umnogome liče na blefove za zelenim stolom).

Doprinosi psihomotoričkom razvoju tako što bolje upoznajete svoje telo, jer mačevanje ojačava latelarnost, povećava kontrolu ravnoteže, poboljšava osećaj za prostor, uči vas brzoj obradi informacija, izoštrava preciznost.

Stimuliše maštu, naročito kod dece. Ko se kao dete nije igrao improvizovanim mačevima imitirajući D’ Artanjana i slične vitezove? Ukratko, u kolektivnoj svesti, mačevanje je puno stvarnih i izmišljenih likova koji su nas doveli u kontakt sa njim, čak i nesvesno, ističući vrednosti i vrline kao što su hrabrost, vaspitanje, poštovanje, iskrenost, pouzdanost i avanturizam.

Povećava samopouzdanje. Nošenje mačevalačke maske izoluje mačevaoca od spoljnog uticaja podsećajući ga: ,,Od sada možeš da se osloniš samo na sebe!” Ovo osnaživanje u kombinaciji sa fizičkom ali i figurativnom izolacijom koju donosi maska dozvoljava mačevaocu da se slobodnije izrazi, čime lakše i brže gradi svoje ,,JA” (karakter).

Stavlja na prvo mesto lepo vaspitanje. Ceremonija borbe predstavlja prećutnu posvećenost poštovanju protivnika kao što i pozdravljanje protivnika, sudije i publike na početku i kraju borbe i rukovanje na kraju susreta, pobedio ili izgubio, predstavljaju čin ljubaznosti i vaspitanja.

Razvija pažnju. Suočavanje sa protivnikom u ograničenom prostoru favorizuje koncentraciju neophodnu za posmatranje akcija i reakcija protivnika.

Poboljšava samokontrolu. Potreba da se konstantno kontrolišu akcije koje sprovodi mačevalac i reakcije protivnika na iste zahtevaju veliku kontrolu sopstvenih emocija (impulsivnost, bes, očaj i preterani entuzijazam).