Radnički

Mačevalački klub. Club scherma. Cercle d' Escrime. Фехтовальный клуб. Club de Esgrima. Fechtklub. Fencing club.

Vek postojanja – Položen kamen temeljac za izgradnju Sportskog centra „Radnički”

SD Radnički osnovano je 1920. godine, kao Beogradski radnički sportski klub

Januara 2021. na svečanosti u Muzeju Jugoslavije vezanoj za izložbu o istorijatu Sportskog društva Radnički Dušanu Ivkoviću je uručeno priznanje za životno delo. Duda Ivković, uz brata Slobodana, jedna je od najvećih trenerskih legendi koje su potekle iz sportskog društva sa Crvenog krsta.

Tom prilikom je najavljena i gradnja Sportsko-rekreativnog centra „Radnički“ za koji je položen kamen temeljac.

Dvorana/sportski centar bi trebalo da ponese ime nedavno preminulog Dušana Ivkovića.

SD Radnički osnovano je 1920. godine, kao Beogradski radnički sport klub. Za vek postojanja, ekipe SD Radnički osvojile su 39 ekipnih seniorskih titula državnog prvaka i 22 Kupa Jugoslavije, u rukometu, boksu, košarci, odbojci, šahu, rvanju, džudou, streljaštvu i ragbiju.

Rukometašice Radničkog su uz to osvojile i tri evropska Kupa šampiona i tri Kupa pobednika kupova, što su i najveći ekipni uspesi Sportskog društva.

Sportisti Radničkog u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji su pri tom osvojili i 166 pojedinačnih seniorskih titula državnog prvaka, u boksu, rvanju, karateu, kik boksu, džudou, šahu, streljaštvu, gimnastici i atletici, uz mnoštvo srebrnih i bronzanih odličja i stotine medalja u mlađim kategorijama.

Braneći boje državne reprezetacije sportisti Radničkog osvojili su sedam zlatnih i šest srebrnih medalja na Olimpijskim igrama, tri zlatne, 13 srebrnih i 12 bronzanih medalja na Svetskim prvenstvima i osam zlatnih, 24 srebrne i osam bronzanih medalja na Evropskim prvenstvima.